Izboljšanje znanja o antioksidantih v grozdju in vinu na Krasu

There is no translation available.

Namen aktivnosti je pridobiti znanstvene dokaze o učinkih spojin iz vina na zdravje ljudi. Pogosta vprašanja, ki jih zastavljajo odgovorni potrošniki in proizvajalci vina, so: koliko lahko spijem, ali je bolje piti belo ali rdeče vino, je »naše« vino varno, katere so najkoristnejše sestavine v vinu?

Odgovori na tovrstna vprašanja zahtevajo ciljne raziskave, ki bodo izvedene s Kmetijskim inštitutom Slovenije in Univerzo v Vidmu. Na Univerzi v Trstu bodo raziskovalci nadgradili rezultate iz projekta Agrotur I, kjer so dokazali prisotnost bioaktivnih spojin grozdja v možganih sesalcev. Rezultati bodo predstavljeni potrošnikom in proizvajalcem ter na projektni spletni strani. Nadgradnja mreženja prejšnjega in novega programskega obdobja bo osnova medinstitucionalnega centra na področju vina in zdravja, ki se lahko v prihodnosti razvije na čezmejnem področju.